Europa press
Ventura Pons torna a portar al cinema a Quim Monzó amb 15 relats sobre l'"estupidesa humana" en 'Mil cretins'
16:1424.01.2011
VALÈNCIA, 24 (EUROPA PRESS)
El cineasta català Ventura Pons torna a portar al cinema els relats de Quim Monzó en 'Mil cretins', un film que reflexiona sobre l'"estupidesa humana" a través de l'humor, i proposa el treball com eina per a "redimir-se de la mediocritat de la vida".
Pons ha presentat així la seua última pel·lícula als Cines Babel de València, on esta vesprada a les 20.00 hores haurà un passe per al públic, que servirà d'aperitiu a la seua estrena en les sales divendres que ve.
Per al cineasta, es tracta de 15 històries "impactants, brutals i meravelloses" d'"un dels grans contistes contemporanis", el seu bon amic Quim Monzó, a qui ja va traduir al llenguatge cinematogràfic fa 15 anys amb l'"èxit internacional" de 'El perquè de tot plegat'.
En esta ocasió, Pons es "burla dels tres actes tradicionals" i estructura la narració en tres parts en les quals entrellaça el realisme dels contes contemporanis amb aquells en els que repassa la història a través dels segles. Una pel·lícula "coral", en què a més del seu habitual "desconstrucció narrativa" i "recursos teatrals", s'atrevix amb un desenllaç "diferent" i "mai fet abans", en què reunix a tots els personatges de cada conte en una escena final, ha avançat.
Així, 'Mil cretins' avança i recula des de la contemporaneïtat de la Barcelona actual fins a un passat històric en què ha volgut rendir "homenatge" al cinema mut, utilitzant els mateixos rètols que antany i fins i tot rescatant els esbossos a color dels decorats que l'època que encara es conserven al Museu del Teatre.
Pons, que ha alabat la tasca que els qui van treballar en estos escenaris, ha explicat que s'han hagut de digitalitzar estes pintures i restaurar les més deteriorades.
Admirador declarat de l'escriptor i amic des de fa 30 anys, Quim Monzó, ha garantit que procura ser "fidel" al material sobre el qual treballa però "més fidel" a si mateix, ja que quan fa alguna cosa és perquè li agrada. En este sentit, ha apuntat que l'autor no ha intervingut en el film. De fet, en 'El perquè de tot plegat', la seua única aportació ha estat canviar tres o quatre temps verbals, ha recordat.
Ventura Pons se servix de la comèdia per a mostrar el "conglomerat" d'històries que se succeïxen cada dia i que fins i tot poden arribar a ser cruels. Així, al costat de l'"estupidesa humana" i la quantitat de "cretins" que hi ha "en la vida", el cineasta aprofita per a fer una reflexió personal sobre "el treball i els ancestres".
Alhora, considera que quan algú es "implica en una tasca realment, en un treball, pot redimir-se de la mediocritat humana".
Des dels que senzillament "s'ho passen bé" fins que puguen "descobrir" alguna cosa, Pons ha confessat que el que no vol és passar "desapercebut". Tant "si la gent troba un motiu per a riure com per a plorar... qualsevol cosa em servix", ha conclòs.
Resum
-
Última Hora
-
Espanya
-
Món
-
Economia
-
Cultura
-
Societat