Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

07.09.2010

Per què Montilla ha parlat en espanyol

La convocatòria de les eleccions és un dels grans actes polítics d'una legislatura. La temptació de convertir-la en el primer acte de campanya, doncs, és gran i normal. Per això Montilla ha fet una curiosa versió bilingüe del discurs. Al PSC, com més va més hi creix la sensació que únicament la mobilització de l'antiindependentisme pot frenar un poc una caiguda estrepitosa. I per això cal advertir-lo de què hi ha en joc. I fer-ho en castellà és, doncs, imprescindible.

Les perspectives dels socialistes són horribles. Tot indica, ara mateix, que faran el pitjor resultat de la història. Han passat mesos provant de trobar el desllorigador d'una situació que fa que el cos no els toque la camisa. I no el troben. No és la corrupció. Ni la gestió de la crisi econòmica. Ni la inseguretat ciutadana.

L'anàlisi que fan, tant el PSC com el PSOE, és que les dades deixen clar que el principal problema és que la base tradicionalment socialista ja no es mobilitza. Tant li fa. El mite del votant socialista que anava a votar passés què passés, plogués o nevés, i en favor de qualsevol candidat del partit de la pana s'ha fet fonedís. Com mobilitzar-lo, com tornar a mobilitzar aquest sector social que era d'ells i que ja no ho és, heus ací el gran problema que té el carrer de Nicaragua.

I la solució que creuen que han trobat és de fer por amb la independència. Espantar un sector social que ells creuen que els votarà, si es presenten com els defensors d'Espanya i fan créixer els dubtes sobre el futur de Catalunya i sobre una eventual independència que alguns electors veurien com una amenaça personal, particular i familiar.

És d'una irresponsabilitat monumental, però per això insisteixen tant a denunciar el presumpte independentisme de Mas, per això Montilla envia ara cartes demanant als batlles que aprofiten l'Onze de Setembre per reforçar els vincles amb Espanya i per això, calculadament, ha parlat en castellà i ha dit en castellà això que ha dit: que hi havia en joc més que un govern, que hi havia en joc el futur de tota una generació.

El president ja fa campanya.

Mail Obert